BTW KOR-regeling wordt OVOB-regeling per 01 januari 2020

BTW KOR-regeling wordt OVOB-regeling per 01 januari 2020
16 - 08 - 2019

De KOR (btw kleine ondernemersregeling) gaat vervallen per 1 januari 2020.  Daar voor in de plaats komt de OVOB (omzet gerelateerde vrijstellingsregeling van omzetbelasting).

De KOR bestaat uit een vermindering van de af te dragen btw (als je onder de € 1.345 btw te betalen op jaarbasis blijft, dan hoeft er geen btw te worden afgedragen) en een eventuele ontheffing van de administratie- en factureringsplicht. De OVOB kijkt naar de omzetgrens.

Een ondernemer die in Nederland is gevestigd of een vaste inrichting heeft en verwacht jaarlijks onder de omzetgrens van € 20.000 te blijven kan zich aanmelden voor de nieuwe OVOB-regeling.

De regels die gelden voor de nieuwe vrijstelling:

  • De ondernemer moet zich aanmelden om de nieuwe regeling toe te passen
  • De ondernemer die is aangemeld hoeft geen administratie bij te houden voor de btw
  • De ondernemer hoeft geen btw-aangifte te doen
  • De ondernemer mag geen btw meer in rekening brengen en op facturen vermelden
  • De ondernemer heeft geen recht meer op aftrek van btw die aan hem in rekening is gebracht. Is de voorbelasting hoger dan de te betalen btw dan kan de ondernemer het verschil niet terugkrijgen. Dit kan een nadelig gevolg zijn als er grote investeringen worden gedaan.
  • Ondernemers moeten zich aanmelden vóór 20 november 2019 om de nieuwe regeling met ingang van 1 januari 2020 toe te passen. Vanaf het moment van opteren geldt de vrijstelling voor ten minste 3 jaar of tot de omzetgrens wordt overschreden. 

 

Advies van ons kantoor

Als je geen zakelijke klanten hebt als ondernemer en qua omzet op jaarbasis onder de € 20.000 blijft en niet van plan bent om grote investeringen te doen, dan meedoen aan de nieuwe regeling OVOB.

Neem contact met ons op als u wilt deelt nemen aan de nieuwe regeling en/of u hierin advies wil.

Kamphorst Administraties vof
Sander, Stefan en Thea